Statul trebuie să-şi reducă drastic cheltuielile, dar şi veniturile, ca să elibereze tensiunile economice. Membrii grupului de lucru „Ordoliberalism şi economie de piaţă“ propun reducerea cheltuielilor publice la 25% din PIB şi eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale.
„Faptul că statul cheltuieşte 40% din PIB în prezent înseamnă că, din 100 de lei, noi mai rămânem doar cu 60, iar, din cele 365 de zile ale anului, 147 le muncim pentru stat", a arătat economistul Costea Munteanu, în deschiderea unei dezbateri având ca temă limitarea constituţională a deficitului bugetar, organizată de Institutul de Studii Populare şi Fundaţia Konrad Adenauer.
Modelul georgian
Pentru a limita intervenţia statului în economie, trebuie reduse nu atât deficitul bugetar, cât principalele sale componente, respectiv cheltuielile şi veniturile. Economistul a exemplificat prin modelul Georgiei, unde au fost eliminate contribuţiile sociale, în locul unei impozitări progresive a fost introdusă o cotă unică şi dintr-o mulţime de taxe şi impozite au mai rămas doar patru, respectiv cea pe venit, profit, proprietate şi valoarea adăugată. În urma acestor reforme radicale, impactul asupra bugetului de stat a fost uriaş, dar nu în sensul golirii vistieriei publice, aşa cum s-ar aştepta majoritatea analiştilor, ci în sensul creşterii veniturilor colectate.
Veniturile s-au dublat în cinci ani, de la implementarea reformelor, în 2004. La fel de suprinzător este, în opinia lui Costea Munteanu, şi faptul că aceste reforme, dublate şi de o reducere cu 50% a aparatului birocratic de stat, nu s-au soldat cu revolte sau acţiuni de stradă.
În altă ordine de idei, economistul a arătat că şi societatea românească are de ales între modelul etatist şi cel liberal, iar Georgia ar putea să devină o demonstraţie că varianta liberală este viabilă. Concret, pentru România, grupul