„Care este secretul succesului fermierilor din Turcia sau Spania?" Mulţi dintre noi şi-au pus o asemenea întrebare atunci când au intrat într-un hipermarket şi au constatat că toate legumele şi fructele provin din import.
Dincolo de frustrare, realitatea arată că România este în acest moment dependentă de roşiile, castraveţii şi ardeii proveniţi din Turcia sau UE, în ciuda potenţialului său agricol. Rl a vrut să afle cum reuşesc alte ţări să transforme agricultura într-o afacere uriaşă în timp ce România îşi iroseşte an de an uriaşul său potenţial. În acest scop, am făcut o vizită în Turcia, al şaptelea producător mondial de legume-fructe, unde am stat de vorbă cu fermierii, reprezentanţii cooperativelor de producători şi exportatorii de roşii, castraveţi şi ardei. Am ales această ţară deoarece reprezintă cel mai important furnizor de legume pentru piaţa românească, conform lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în MADR.
Antalya, inima legumiculturii turce
Imediat după turism, regiunea Antalya este agrară, fiind zona cu cea mai mare concentrare de solarii din Turcia. Mai bine de jumătate din exporturile anuale de 1 miliard de dolari ale regiunii provin din rodul pământului. Producătorii din Antalya şi-au deschis pentru RL porţile fermelor, arătându-ne tehnologiile pe care le aplică şi cum îşi vând marfa.
Prima vizită am făcut-o la compania Haspak, care deşi are în proprietate numai 9 hectare de sere, este unul din primii trei mari exportatori de roşii din Turcia. Asta pentru Haspak coordonează o cooperativă formată din 250 de fermieri. Compania vinde 30.000 de tone de roşii în fiecare an, dintre care două treimi, aproximativ 1000 de tiruri pline ochi cu tomate, merg în Europa către Carrefour, Metro, Real, Tesco şi alţi retaileri importanţi. România e a cincea destinaţie a Haspack, în funcţie de cantitatea de roşii e