Fondurile mutuale au atras intrări nete de 102,8 mil. lei (25 mil. euro) de la investitori în luna aprilie, cea mai mare parte din sumă fiind plasată în fondurile monetare denominate în lei şi valută, potrivit statisticilor emise de AAF.
Activele totale ale industriei au crescut astfel până la 6,2 mld. lei (1,53 mld. euro).
În februarie şi martie, intrările nete se ridicaseră la circa 200 mil. lei. Scăderea investiţiilor ar putea fi explicată prin faptul că fondurile monetare şi cele de obligaţiuni, care au fost motorul creşterii pieţei în ultimii doi ani, înregistrează randamente în scădere, pe fondul reducerii dobânzilor bancare la lei.
Pe piaţa locală activează un număr de 57 de fonduri mutuale, însă în acest an cele mai atractive, din punctul de vedere al sumelor noi atrase de la investitori, au fost fondurile monetare denominate în euro, urmate la scurtă distanţă de fondurile monetare în lei şi fondurile de obligaţiuni.
În aprilie fondurile monetare denominate în valută şi-au continuat ascensiunea, raportând intrări nete de aproape 50 mil. lei, pe locul secund se situează fondurile monetare în lei cu 34 mil. lei atrase şi fondurile de obligaţiuni cu subscrieri nete de 20 mil. lei. Din fondurile de acţiuni au ieşit 400.000 de lei (sumă netă), iar fondurile diversificate au pierdut 500.000 de lei în aprilie.
La finele lunii aprilie primele locuri în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale din ultimele 12 luni sunt ocupate de două fonduri cu acţiuni în portofoliu şi de două fonduri de obligaţiuni, cele din urmă având o strategie de investiţii mai conservatoare. Astfel, fondul diversificat Carpatica Global este performerul industriei cu un randament pe ultimele 12 luni de 10,4%, pe locul secund urmează OTP Balansis cu un randament de 8,9%. Fondurile de obligaţiuni BCR şi Certinvest au raportat randamente de 8,5%, respectiv 8