Piata farmaceutica, unul dintre putinele domenii din economie care nu a fost afectata de recesiune, va provoca in continuare schimbari de abordare in ceea ce priveste politica de recrutare a companiilor de profil, considera Maria Iordache, director de resurse umane si dezvoltare organizationala al Actavis Romania, subsidiara locala a celui de-al patrulea producator de medicamente generice la nivel mondial.
“Constatam cu totii faptul ca industria farmaceutica globaba in ultimii ani si-a atins maturitatea. Sunt o realitate restructurarile in sistemul de sanatate, trendurile demografice si presiunile economice care afecteaza si vor afecta din ce in ce mai mult companiile farma, nevoite sa-si reorganizeze businessul", afirma Iordache.
De la sfarsitul lui ianuarie 2009 si pana la finele aceleiasi luni din 2011, peste 31.100 de angajati din sanatate si asistenta sociala au iesit de pe piata fortei de munca, adica echivalentul a 4,36% din numarul total de salariati care nu mai fac parte din evidentele Institutului National de Statistica (INS).
In tot acest timp, piata farmaceutica a continuat sa creste. Datele firmei de cercetare IMS Health au aratat ca sectorul a crescut cu 5,6% in primul trimestru, pana la 637 de milioane de euro.
Anul trecut, romanii au cumparat medicamente de 2,28 miliarde de euro, ceea ce a determinat o crestere a pietei cu 19% fata de 2009, peste asteptarile analistilor.
"Nu este o sarcina usoara gasirea unui modelul de business profitabil; este greu sa stii ce sa ajustezi, ce fel de schimbari sa faci si cand sa le faci, dar este cert ca acele companii care vor gasi printre primele raspunsurile la aceste intrebari se vor numara printe castigatori", mentioneaza Iordache.
Reducerea numarul de angajati din sanatate si asistenta sociala a coincis si cu cu scaderea dramatica a castigurilor personalului de profil. A