Preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină a Universităţii din Oradea, Ionel Cioară, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, concluziile raportului de cercetare a managerului Maternităţii din Oradea, Gavrilă Grebenişan.
Acesta a fost cercetat de comisie din februarie până în mai în urma unei sesizări semnate de 13 cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. "Obiectul sesizării au fost abateri pe care reclamanţii au considerat că le-a săvârşit domnul Gavrilă Grebenişan", a declarat Cioară.
Lipsă de loialitate şi colegialitate
Preşedintele comisiei a menţionat că cercetările în acest caz au fost îngreunate de faptul că Grebenişan nu a colaborat cu comisia, refuzând să răspundă la întrebări şi solicitări scrise. Totuşi, după audierea a 16 persoane, comisia a tras o concluzie. "Domnul Gavrilă Grebenişan a încălcat în mod repetat conduita academică, dovedind lipsă de loialitate faţă de Universitate", a spus Ionel Cioară (foto).
Acesta a menţionat una din abaterile managerului Maternităţii: a dispus afişarea a două note interne în interiorul unităţii clinice prin care se înştiinţa că patru medici care nu aveau integrare clinică nu mai pot desfăşura activităţi medicale în cadrul spitalului. Cei patru sunt Alin Bodog, Liviu Lenghel, Monica Vereş şi Maria Nicoară.
"Comisia a considerat că aceste informaţii nu trebuiau afişate pe holurile spitalului, încălcându-se articolul 5 din Codul de Etică şi Deontologie Profesională al Universităţii. Domnul Gavrilă Grebenişan a dovedit lipsă de colegialitate, încălcând şi articolele 12 şi 13", a precizat Cioară.
Articolul 5, la care a făcut referire preşedintele comisiei de etică, prevede că "membrii comunităţii academice vor dovedi în orice imprejurare loialitate şi vor promova prestigiul instituţiei şi nu vor întreprinde acţiuni sau fapte care ar putea prejudicia imaginea sau