Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), cu sprijinul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti şi cu susţinerea şi participarea specialiştilor de la Ecomundo - Belgia au organizat ieri un seminar în cadrul căruia au fost aduse o serie de lămuriri privind regulamentul european care presupune înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH).
Acest regulament impune producătorilor şi importatorilor de substanţe chimice să identifice riscurile asociate substanţelor, să evalueze riscurile potenţiale şi măsurile necesare pentru a înlătura orice daună privind sănătatea şi mediul. În plus, nicio substanţă şi preparat chimic nu mai pot fi introduse pe piaţă dacă nu sunt cunoscute toate datele despre ea. "REACH este un regulament extrem de complicat şi de costisitor, însă este important de ştiut faptul că aceia care se vor conforma acestui regulament vor avea un avantaj competitiv. REACH înseamnă pe de o parte continuitatea afacerii, iar pe de altă parte, reprezintă protecţia mediului înconjurător şi protecţia sănătăţii noastre'', a declarat André Clodong, expert al Ecomundo.
Potrivit specialiştilor Ecomundo, în vederea implementării regulamentului substanţele fabricate sau importate într-o cantitate de peste 1.000 de tone pe an trebuie înregistrate, contra cost, la o agenţie europeană de înregistrare. Implementarea regulamentului REACH a început încă din 2008, când trebuia făcută o preînregistrare, însă, potrivit experţilor străini, foarte multe firme nu au ştiut de această obligaţie. În acest caz se mai putea face o preînregistrare întârziată până în 2013 şi alta până în 2018 în funcţie de cantitatea de substanţe pentru care trebuie făcută înregistrarea. Pe de altă parte, reprezentanţii industriilor de profil din România care produc sau importă substanţe chimice susţin că introducerea regulamentului REACH va c