Proprietarii nu au voie să-şi vândă terenurile nerezidenţilor
Străinii pot face totuşi parteneriate cu agricultorii români
Celor care nu lucrează pământurile li se pregătesc amenzi până la sfârşitul anului
Pământurile României nu sunt lucrate la întreaga lor capacitate de producţie şi nici nu vor fi din cauza incapacităţii autorităţilor de a gestiona această situaţie. Paradoxal, guvernanţii ştiu că există întreprinzători străini dornici să aducă tehnologie în ţara noastră şi să investească pe măsură, cunoscând faptul că terenurile noastre agricole sunt fertile şi generează profit. Or, ai noştri, în loc să găsească o modalitate de a-i atrage, impun restricţii celor care nu sunt rezidenţi în România, amendând totodată posesorii terenurilor care nu le lucrează, chiar dacă cunosc faptul că nu au capacitatea de a face acest lucru.
Acestea sunt concluziile care se pot trage din declaraţiile contradictorii date în ultimele zile de oficialii Ministerului Agriculturii.
Tabără: Cât voi fi ministru, mă voi opune
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că încurajează investiţiile străine în agricultură, dar se va opune categoric unei modificări a legislaţiei care să permite vânzarea terenurilor agricole către nerezidenţi.
"Problema care s-a discutat zilele acestea a fost dacă să se permită în România cumpărarea de teren de către persoane nerezidente. Cât va fi ministru Tabără este o opoziţie totală la o astfel de procedură. Nu vând teren agricol celor care nu au rezidenţă în România, indiferent cine sunt - arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albaştri, n-are importanţă", a spus ministrul, adăugând, totuşi, că este un lucru "excepţional" dacă străinii vor face investiţii sau vor prelua o parte din producţia realizată la nivel local.
Investitorii vor să preia 70-80% di