Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei analizează posibilitatea modificării modalităţii de calcul pentru stabilirea preţului gazelor naturale prin utilizarea a două formule de Cost Unitar al Gazelor (CUG).
Una pentru consumatorii casnici şi una pentru consumatorii industriali, a declarat pentru Agerpres preşedintele ANRE, Dan Plaveti.
‘Analizăm modalitatea în care vor fi făcute ajustările de preţ. Analizăm posibilitatea de a utiliza două Costuri Unitare ale Gazelor (CUG), unul pentru populaţie şi unul pentru consumatorii industriali. Această metodă de calcul va duce la un preţ final diferit pentru consumatorii casnici şi consumatorii industriali’, a afirmat Plaveti. ANRE a stabilit ultimul CUG în luna iulie 2009.
Preşedintele ANRE a adăugat că modificarea CUG-ului este posibilă prin schimbarea legii gazelor. ‘Acest lucru se poate realiza prin schimbarea legii gazelor, ce poate fi făcută prin Ordonanţă de urgenţă’, a menţionat acesta.
În ceea ce priveşte viitoare majorări ale preţului gazelor naturale la consumatorii finali, în 2011, oficialul ANRE a declarat că o decizie va fi luată după analiza pe care instituţia o efectuează, în această perioadă, lăsând să se înţeleagă că toate elementele indică majorări ale acestuia.
El a adăugat că preţul gazelor de import a avut o tendinţă permanentă de creştere ajungând la nivelul de aproximativ 400 dolari pentru mia de metri cubi, previziunile pentru finalul anului fiind ca acestă să depăşească 500 dolari pentru mia de metri cubi.
Principalele companii private care activează pe piaţa gazelor, Petrom şi E.ON au solicitat majorarea preţului gazelor, motivând că înregistrează pierderi din cauza actualului nivel al preţurilor.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei analizează posibilitatea modificării modalităţii de calcul pentru stabilirea preţului ga