România are nevoie de o bursă independentă de energie şi de liberalizarea preţului la energie pentru că investitorii străini nu vor investi în sectoare controlate politic, aşa cum este sectorul energetic, a fost mesajul transmis de Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la Bucureşti, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei.
Asta nu i-a împiedicat însă pe marii investitori străini, precum CEZ, Enel, E.ON, Iberdrola sau chiar OMV, să investească miliarde de euro, în ultimii zece ani, în sectorul energetic din România (în eoliene, centrale pe gaz sau distribuţie de energie).
Mesajul transmis ieri de Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la Bucureşti, are loc în contextul în care OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol din România la care statul austriac este acţionar indirect prin intermediul OMV, este un susţinător al liberalizării preţului la energie.
În ultima perioadă a devenit aproape o modă ca ambasadorii statelor cu investiţii mari în România să critice public modul de funcţionare a sistemului energetic şi ineficienţa companiilor energetice de stat, pe fondul presiunilor FMI privind privatizarea acestor companii.
De altfel, Schwarzinger a folosit în discursul său citate din discursul ambasadorului SUA Mark Gitenstein care a cerut de asemenea liberalizarea preţului energiei electrice în România şi privatizarea prin Bursă a companiilor energetice, în urmă cu circa o lună, tot la deschiderea şedinţei BVB.
"Investiţiile străine în România s-au oprit, iar România trebuie să iasă din această stagnare. O recomandare cheie pentru România este înfiinţarea unei burse de energie pentru a atrage investitorii străini. Important este cine anume controlează bursa de energie pentru ca participanţilor la piaţă să le fie asigurat un tratament egal. Cine ar vrea să investească într-un sector care este determinat politic", a