În majoritatea cazurilor a fost vorba de persoane care nu-şi declarau veniturile reale
O situaţie destul de gravă a fost prezentată ieri, de directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS), Diana Borş, pentru primarii din judeţ. Edilii au fost rugaţi să acorde întreg sprijinul necesar asistenţilor sociali din fiecare primărie în parte, astfel încât dosarele cu persoanele care trebuie să primească ajutoarele sociale să fie făcute la timp şi să fie complete. Diana Borş a relatat faptul că, în primul trimestru al acestui an, 35% dintre beneficiarii de ajutoare sociale nu mai primesc în special venitul minim garantat, conform Legii 416/2201. La acest lucru s-a ajuns în urma verificărilor care s-au făcut de la 1 ianuarie şi până acum, concomitent cu înregistrarea tuturor dosarelor în baza naţională de date.
„Verificările făcute până acum de AJPS şi Inspecţia Socială au relevat faptul că există beneficiari care nu declară real veniturile realizate sau bunurile deţinute, ceea ce conduce la plăţi nelegale de la bugetul de stat. Aşa s-a ajuns că multe asemenea persoane nu mai primesc acum ajutoarele sociale”, a explicat Diana Borş. În cifre exacte, dacă la începutul anului 2011 erau în plată 7.322 de dosare de ajutor social (pentru venitul minim garantat), acum nu mai sunt decât aproximativ 4.800 de dosare.
La rândul lor, primarii au ridicat problema personalului scăzut ca număr care se ocupă de dosarele de ajutoare sociale, mai ales că sunt localităţi unde majoritatea beneficiarilor sunt persoane de etnie rromă.
În 7 localităţi din judeţ aproape nimeni nu mai munceşte!
O situaţie destul de gravă se înregistrează în şapte localităţi de pe raza judeţului, în special în zona din jurul oraşului Rupea. Directorul AJPS spune că sunt localităţi unde un sfert din populaţie este beneficiara ajutoarelor sociale. În Ticuş 24% din p