De teamă să nu ajungă la închisoare, patronii giurgiuveni au dat buzna la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru a încheia contracte angajaților, care până acum munceau „la negru”.
Astfel că, în ultimele zile, funcționarii ITM nu mai fac față solicitărilor venite din partea angajatorilor, care se înghesuie să legalizeze activitatea prestată de salariați.
Procentul contractelor a depăşit 1.000 la sută
În numai 8 zile, inspectoratul a înregistrat un număr de 1.496 de contracte individuale de muncă, dintre care 1.177 sunt încheiate pe perioadă nedeterminată, iar diferenţa de 319, pe perioadă determinată. Până acum, Inspectoratul de Muncă nu a înregistrat mai mult de 20 de contracte de muncă, într-o lună de zile.
„Numărul patronilor care s-au prezentat la ITM pentru a încheia contracte de muncă a crescut semnificativ în ultima săptămână. Nu doar închisoarea îi sperie pe agenții economici din Giurgiu, dar și amenzile care pot ajunge și la 20.000 de lei, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii” a precizat purtătorul de cuvânt al ITM Giurgiu, Robert Bene.
Lansarea campaniei de depistare a cazurilor de evaziune fiscală, prin folosirea forței de muncă fără forme legale i-a pus „pe jar” pe agenții economici din Giurgiu. Reprezentanţii ITM spun că la ultimele controale din judeţ nu a mai fost depistat nici un salariat angajat fără forme legale.
„Angajatorii sunt speriați de controalele ce au loc în această perioadă, efectuate de echipele mixte formate din reprezentanți ai Jandarmeriei, Gărzii Financiare, Poliției și Inspectoratului de Muncă, pentru combaterea fenomenului de muncă fără forme legale” a spus directorul ITM Giurgiu, Petruș Savelie.