Vă întrebaţi ce veste proastă mai putem primi în aceste vremuri grele, pe care cu toţii le trăim? Ei bine, iat-o: factura la încălzire şi apă caldă va creşte cu până la 60% în următoarele luni. Nenorocirea este o consecinţă a deciziei Guvernului de a elimina subvenţia la energia termică. Vă întrebaţi ce veste proastă mai putem primi în aceste vremuri grele, pe care cu toţii le trăim? Ei bine, iat-o: factura la încălzire şi apă caldă va creşte cu până la 60% în următoarele luni. Nenorocirea este o consecinţă a deciziei Guvernului de a elimina subvenţia la energia termică.
După ce au cerut măsuri drastice, precum majorarea TVA, micşorările salariale pentru bugetari ori reducerea numărului de posturi în instituţiile de stat, “prietenii” de la Fondul Monetar Internaţional ne-au mai pregătit ceva: Guvernul va elimina subvenţia la energia termică până la sfârşitul acestui an!
În prezent, subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale. De la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de consiliul local şi de subvenţia acordată de fiecare primărie.
Ajutoarele pentru săraci rămân la fel
“Ajutorul pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există însă o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an”, a explicat pentru Mediafax şeful FMI, Jeffrey Franks.
În funcţie de cât vor fi dispuse primăriile să aloce suplimentar pentru acoperirea diferenţei de preţ, factura plătită de populaţie pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte în perioada imediat următoare cu până la 60%.
Radu Opaina: "Preţul mediu pe