Prorectorul Universităţii „Alexandru I. Cuza", preotul Gheorghe Popa, a colaborat cu fosta Securitate. Acesta îşi explică opţiunile prin faptul că era speriat de perspectiva de a ajunge muncitor necalificat.
Iaşi: Mărturia unei feţe bisericeşti turnate la Securitate de propriul student (VIDEO)
Pe 17 iulie 1980, în perioada în care acesta era încă student la Institutul Teologic, actualul prorector a semnat angajamentul cu Securitatea, conform cotidianului Evenimentul Zilei. Acesta ar fi început să intre în atenţia sistemelor de informare încă de când s-a angajat ca ghid la Mănăstirea Voroneţ. Sub numele conspirativ „Cristi Popescu", tânărul slujitor al Domnului a semnat zeci de note informative scrise în doar două luni de la recrutarea oficială.
"În 1980 eram student în anul III şi voiam să mă angajez permanent la Mănăstirea Voroneţ. Dacă nu semnam, nu obţineam avizul de angajare, iar odată angajat eram obligat să dau acele informaţii prin specificul muncii. Eram sub incidenţa Legii privind apărarea secretului de stat nr. 23, din 17 decembrie 1971, ce a fost valabilă până în 2002, când a fost înlocuită de Legea informaţiilor clasificate", spune prorectorul Gheorghe Popa.
Şefii de la „Cuza“ nu iau deocamdată măsuri
Colaborarea sa cu Securitatea a continuat şi după ce acesta şi-a finalizat studiile, s-a căsătorit şi a fost numit preot paroh într-o parohie din Câmpulung Moldovenesc. De acolo a furnizat informaţii despre o parte dintre enoriaşii care intraseră deja în atenţia Securităţii.
Ultimele note informative semnate de „Cristi Popescu" au fost realizate în 1988 când, conform spuselor prorectorului, acesta a refuzat să mai colaboreze. "Din punctul meu de vedere, când m-am mutat la Câmpulung trebuiau să-mi ceară un alt angajament, căci mi se schimbase statutul social, dar ei au comis un abuz de drept. Când am văzut că luc