FMI recomandă autorităţilor să-i atragă în ţară pe românii din străinătate, pentru a ajuta economia să crească. Sursa: VLAD STĂNESCU
România lasă în spate doi ani de criză în care a făcut o serie de reforme care au modificat o mare parte din imaginea ţării în afară. Deficitul bugetar a scăzut datorită evoluţiei mai bune a exporturilor faţă de importuri.
Totodată, dacă înainte de a intra în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în primăvara lui 2009, leul suferise o cădere abruptă, ulterior cursul a început să se stabilizeze pentru ca în 2011 leul chiar să se întărească uşor, a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.
Dar cum putem asigura şi o creştere economică durabilă? Standardul de viaţă al românilor trebuie să conveargă spre cel al celorlalţi europeni. Cum putem aduce mai mulţi bani în economie? În primul rând, producând mai mult, crescând numărul de angajaţi, mai ales din cei productivi. Franks a atras atenţia că există o mulţime de români care muncesc în afară şi au rezultate foarte bune, care ar putea fi atraşi să muncească în ţară.
Potrivit ultimelor date comunicate de Comisia Europeană, 2,1 milioane de români lucrează în statele membre, majoritatea în Italia, Spania şi Germania.
Îmbunătăţirea infrastructurii duce tot spre creştere de productivitate, "pentru că orice companie devine mai productivă în condiţiile în care îşi poate transporta mai uşor produsele".
În plus, pe măsură ce sunt continuate reformele, costul riscului asociat României poate scădea, ceea ce conduce la ieftinirea fondurilor la care are acces economia, a explicat Franks.
Ne putem ţine de reforme?
Din păcate, România a făcut până acum reforme doar presată de anumite obiective, cum a fost aderarea la NATO, a spus Peter Harrold, reprezentantul Băncii Mondiale.
"Au fo