Catalin Chereches a castigat alegerile pentru Primaria Baia Mare, dar candidatura sa, la fel ca si a altora aflati pe lista, ridica mai multe semne de intrebare. In ce masura va promova el interesele USL, cata vreme a tot intrat si iesit din formatiunile care alcatuiesc aceasta alianta? Cat de independenta a fost candidatura pesedistului Mircea Dolha? Dar a lui Vasile Vlasin, despre care presa locala scrie ca de fapt are carnet de membru PD-L?
Si, in fond, de unde pana unde moda asta cu candidaturile independente pe care formatiunile politice le culeg de ici de colo? De ce nu isi promoveaza partidele liderii cu vechime? Notorietatea inseamna automat si competenta administrativa? Bineinteles ca nu, dar mai conteaza...
Victorie sau esec? De stanga sau de dreapta?
Prezentata ca un real succes de catre Crin Antonescu, victoria inregistrata de Catalin Chereches la alegerile de duminica poate fi interpretata si altfel. In urma cu doi ani, candidatul PNL Cristian Anghel a ajuns primar castigand din primul tur, cu 21.474 voturi, iar, adunate, voturile obtinute in 2008 de PSD, PNL, PC si UDMR au insumat 32.653 de voturi. Duminica, 8 mai, candidatul sustinut de aceste patru formatiuni politice, Catalin Chereches, a obtinut doar 18.298 de voturi, deci aproape jumatate. Victorie sau esec?
E drept, Mircea Dolha, membru cu state vechi in PSD, a candidat si de aceasta data, dar ca "independent", si a obtinut inca 8.268 de voturi, dar si asa, tot ies mai putine. Pe de alta parte, cum sa interpretam aceasta candidatura paralela a unui pesedist, care sare afara din prevederile protocolului USL?
Totodata, traseismul politic al lui Catalin Chereches este binecunoscut. Demisionar din PSD, trecut pe la UNPR si PNL, exclus din PNL, cu adeziune aproape semnata la PD-L, Chereches si-a facut reintrarea formala in USL fara pic de entuz