În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane au prădat averile ţărilor cucerite şi ale victimelor Holocaustului şi au ascuns aur furat în valoare de 572 de milioane de euro într-un buncăr subteran construit în pădurea Leinawald. Istoricii susţin că au descoperit locul folosindu-se de fotografii de supraveghere realizate din zbor, în timpul războiului, iar peste o lună vor începe săpăturile pentru a găsi buncărul care ar fi adăpostit rezervele de aur ale Germaniei naziste, scrie Daily Mail.
Zvonurile despre existenţa acestuia au alimentat, în ultimii ani, dorinţa a numeroşi soldaţi şi istorici de a porni o adevărată goană după aur pe teritoriul pădurii. Istoricul Hilmar Prosche susţine că aurul prădat a fost topit şi turnat în lingouri marcate cu sigla băncii centrale a Germaniei naziste - Reichsbank. O mare parte a acestor averi a fost folosită pentru a plăti datoriile de război, însă o bună parte a lor a rămas intactă, în mâna naziştilor, la sfârşitul războiului. În aprilie 1945, oficialii nazişti au decis să mute averile depozitate la Reichsbank în sudul Bavariei, însă aurul nu a ajuns la destinaţie. Istoricii credeau că aurul a fost depozitat undeva în subteran, în zona pădurii Leinawald, lângă Leipzig, iar fotografiile realizate de către forţele aeriene germane Luftwaffe le susţin ipoteza.
Arhivele naziste arată că batalioanele Todt - organizaţia forţei de muncă a Germaniei naziste - au fost trimise în Leinawald în 1944, la ordinele ministrului Armatei, Albert Speer. Din vara acestui an datează una dintre fotografii în care un muncitor sapă un teren nisipos, lângă silueta a ceea ce pare a fi un schelet uman. Istoricul Prosche crede că scheletul aparţine unui sclav dintre cei care i-au ajutat pe nazişti să sape intrarea în buncăr.
Arhivele forţelor aeriene germane arată că în 1945 s-a ordonat un raid al avioanelor de război echi