Cuplurile care încearcă să aibă un copil vor avea la dispoziţie de la 1 iunie procedura fertilizării in vitro, în mod gratuit. Din păcate, programul de reproducere asistată nu se va putea derula decât în două spitale din ţară. Celelalte nu îndeplinesc în totalitate condiţiile restrictive impuse de Ministerul Sănătăţii.
La Braşov, niciuna dintre maternităţi nu se poate înscrie în program. Fie nu au dotările necesare, fie nu respectă toate condiţiile impuse de minister. Este şi cazul uneia dintre cele mai căutate clinici particulare din ţară - maternitatea privată de la Braşov. Chiar dacă centrul de fertilizare in vitro creat aici va beneficia de dotări şi aparatură la cele mai înalte standarde, ministerul impune realizarea a cel puţin 50 de proceduri în ultimul an.
"Condiţiile impuse sunt prohibitive, aşa că eu, personal, cred că Braşovul nu va beneficia de program", a declarat dr. Aurel Ionel, directorul Maternităţii private din Braşov.
Situaţia e similară în cele mai multe spitale din ţară. Iar varianta unei fertilizări in vitro la o clinică particulară nu e la îndemâna oricui.
Preţurile pornesc de la 2000 de euro. Braşovenii cred că programul ministerului ar trebui să fie accesibil tuturor cuplurilor care vor să facă un copil.
În acest moment, Ministerul Sănătăţii are în vedere două spitale publice pentru fertilizarile in vitro gratuite: Maternitatea Giuleşti şi Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca. Suma alocată pentru acest program se ridică la 4.000.000 de lei, bani care ajung pentru aproximativ 800 de cupluri.
Cuplurile care încearcă să aibă un copil vor avea la dispoziţie de la 1 iunie procedura fertilizării in vitro, în mod gratuit. Din păcate, programul de reproducere asistată nu se va putea derula decât în două spitale din ţară. Celelalte nu îndeplinesc în totalitate condiţiile restrictive im