Alimentaţia bogată în antioxidanţi, acumularea zilnică de noi cunoştinţe, respectarea programului de somn şi activitatea fizică regulată menţin creierul în formă. Memoria trebuie stimulată zilnic, deoarece, în caz contrar, există riscul apariţiei declinului cognitiv de la vârste tinere.
Mulţi ani s-a crezut că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, legăturile dintre neuroni se distrug şi, implicit, funcţiile creierului încetinesc. Cercetătorii însă au demonstrat contrariul. Indiferent de vârstă, creierul are abilitatea de a crea noi legături neuronale sau de a le elimina pe cele nefolositoare. Această capacitate poartă numele de neuroplasticitate şi este influenţată de mai mulţi factori, printre care dieta, activitatea fizică, managementul stresului şi igiena somnului. De asemenea, la fel de importantă este şi acumularea permanentă de noi cunoştinţe, cel mai mare duşman al creierului fiind rutina. Ea îşi pune amprenta negativ îndeosebi asupra memoriei.
„Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu ne mai interesează să acumulăm cunoştinţe noi, care, se ştie, joacă un rol vital în dezvoltarea sinapselor şi în sinteza anumitor proteine care să stimuleze activitatea creierului", explică cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. De asemenea, neurocercetătorul Pascale Michelon de la Universitatea „Washington" susţine că slaba funcţionare a memoriei nu are nicio legătură cu capacitatea de a ne aduce aminte un lucru, ce are mai degrabă legătură cu lipsa de concentrare.
Oamenii de ştiinţă americani de la Clinica Mayo susţin că activitatea fizică stimulează îndeosebi acele zone din creier asociate cu memoria şi cu învăţarea. În timpul exerciţiilor fizice, creierul este stimulat să creeze noi reţele neuronale (responsabile cu stocarea memoriei) şi întăreşte legăturile dintre reţelele deja formate.