Amenzile drastice care pot duce chiar la închisoare îi determină pe patroni să renunţe la munca la negru. Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a înregistrat în câteva zile o avalanşă de contracte noi, iar aproape jumătate dintre patronii controlaţi au primit sancţiuni.
Noul Cod al Muncii, intrat în vigoare la începutul săptămânii trecute, a pus în mişcare angajatorii, care se grăbesc să intre în legalitate de frica sancţiunilor drastice. Cum un angajator riscă o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată fără forme legale, iar pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contract de muncă riscă închisoarea de la unu la doi ani sau amendă penală, munca la negru nu le mai face cu ochiul.
“În prima săptămână din luna mai, datorită intrării în vigoare a noului Cod şi intensificării acţiunilor de control, la nivelul judeţului Olt au fost înregistrate 1320 de contracte individuale de muncă. Mai mult de jumătate din numărul contractelor înregistrate în întreaga lună precedentă- 2200”, declară Daniel Ghiţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.
Nereguli la jumătate dintre societăţile controlate
Inspectorii ITM Olt au controlat, în perioada 2 mai- 10 mai, 49 de societăţi comerciale, identificând nereguli la aproape jumătate dintre acestea. Au fost sancţionate 23 de societăţi comerciale, cărora le-au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale şi 28 de avertismente. Valoarea amenzilor este de 41.500 lei. „În ceea ce priveşte munca la negru, am depistat patru persoane fără forme legale, cele trei societăţi din domeniile construcţii şi comerţ primind amenzi de 40.000 de lei. S-au dispus nu mai puţin de 197 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul relaţiilor de muncă. Cu siguranţă noile prevederi îi sperie pe angajatori. Sunt dure şi nu-şi mai permite nimen