România va deveni unul dintre cei mai siguri emitenţi de titluri din Europa, iar revenirea ratingului de credit la categoria investment grade nu ar fi o surpriză, potrivit băncii de investiţii Renaissance Capital, citată de Mediafax.
Deşi datoriile au urcat puternic la mijlocul deceniului trecut, alimentând o expansiune economică accentuată urmată de o prăbuşire, nivelul absolut de îndatorare rămâne unul scăzut comparativ cu alte ţări (Letonia, Ungaria), existând o şansă bună pentru o nouă perioadă de creştere economică puternică în anii 2012-2015, apreciază Charles Robertson, global chief economist şi head of macro-strategy la banca de investiţii Renaissance Capital.
"Implementarea foarte eficace a recomandărilor FMI în România sus-ţine acest scenariu, şi va continua sub noul acord standby de tip preventiv. Era nevoie de reforme. Fostul guvern a permis creşteri masive ale salariilor din sectorul public şi o explozie a creditului în perioada 2006-2007, ridicând deficitul de cont curent la 14% din PIB (la sfârşitul anului 2008 - n.r.). Guvernul actual a luat două luni de salarii de la angajaţii din sectorul public şi a reformat sistemul de pensii, tăind astfel deficitul de cont curent la 4% din PIB în 2010", a declarat Robertson într-o analiză transmisă ieri.
Deficitul de cont curent s-ar putea înjumătăţi în 2011, deoarece exporturile urcă în prezent cu 30-40%, anticipează el.
Robertson aminteşte însă că Româ-nia nu a utilizat încă circa 90% dintre fondurile europene disponibile pentru perioada 2007-2013. Astfel, cofinanţarea proiectelor eligibile pentru atragerea acestor fonduri trebuie să fie o prioritate pentru guvern în anii 2011 şi 2012.
F.A. România va deveni unul dintre cei mai siguri emitenţi de titluri din Europa, iar revenirea ratingului de credit la categoria investment grade nu ar fi o surpriză, potrivit băncii de investiţii R