Cine deschide prima şcoală în care bogaţii învaţă ce merită să faci cu banii are dreptul chiar şi recunoştinţa săracilor. Nu pentru că şcoala i-ar convinge să-şi cheltuiască averea cu săracii şi resemnaţii. Dar ar vedea şi aceştia că merită să te străduieşti ca să câştigi mai mult.
De regulă, cu banii dobândiţi repede şi lesne cei mai mulţi bogaţi cumpără acoperiri, adică bunuri care par să probeze că au şi o viziune a averii. În fapt, cumpără numai nemulţumiri, fiindcă alţii vor avea întotdeauna acoperiri şi mai mari. Cumpără, de exemplu, diplome universitare şi doctorate, care nu dovedesc altceva decât punctele lor vulnerabile.
Talentul la făcut bani e stimabil şi de aici ar fi să plece programa unei şcoli superioare pentru înavuţiţi. Când ai foarte mulţi bani nu foloseşte nimănui să-i risipeşti ca să te dai mare. Eşti mare. Iar dacă eşti aşa şi nu altcumva, ce rost are să te dai în spectacol de prost gust? Ce rost are să faci un spectacol popular din rodul talentului tău, când cu nişte bani mai bine întrebuinţaţi poţi face şi un spectacol de gală? Răspunsul la întrebarea „De ce trebuie deschise şi şcoli pentru bogaţi?” e conţinut de baza ei: fiindcă averea şi-au construit-o de regulă din condiţia de oameni de rând, şi condiţia asta îi trage toată viaţa de picioare în jos. Boier te naşti, dar şi înveţi să fii, pe când fără o gândire a banilor pe care-i stăpâneşti rămâi ciocoi. Pentru orice societate, ciocoii sunt o nenorocire. Numai gura şi fala sunt de ei. Ciocoii strică banii, nu-i fac mai compleţi, nu le adaugă la înţeles.
Fiecare secol plusează la înţelesul banului, vine cu funcţii, cuprinderi şi recompense noi. În sine, milionul de euro e un atestat de deşteptăciune. Un atestat al uneia dintre formele de deşteptăciune onorante. Există deşteptăciuni crispate şi deşteptăciuni relaxate. Aceasta ar urma să înveţe bogat