Când va intra televiziunea digitală, cei care văd programele TV cu o simplă antenă va trebui să se ducă la un operator de cablu sau de satelit şi să cumpere un decodor. Asta dacă statul nu-l va da gratis.
Proiectele de lege care prevăd termenii şi condiţiile trecerii României la televiziunea digitală sunt în circuitul de avizare de la ministere, dar data aprobării lor este necunoscută şi greu de estimat, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM), una dintre instituţiile implicate în proces.
"Lucrurile s-au mai mişcat, pentru că sunt două acte normative care sunt pe circuitul de avizare la ministere. Procesul durează mai mult decât am dorit. Actele se pot aproba într-o săptămână, dar şi în două luni. Nu aş risca să mai dau un termen privind adoptarea lor, am mai făcut acest lucru şi am greşit", a declarat Cătălin Marinescu la conferinţa "Romania in High Definition", organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD) la hotelul Marriott din Bucureşti.
El a spus însă că întârzierea are şi unele avantaje. "Pe de altă parte, cred că şi furnizorii de conţinut au început să înţeleagă care este modelul economic al utilizării televiziunii digitale terestre comparativ cu furnizarea retransmiterii programelor audiovizuale pe alte medii - pe cablu. Dacă pe cablu furnizorii de conţinut practic obţin nişte venituri de la operatori, în cazul televiziunii digitale terestre, echilibrul între veniturile pe care le-ar obţine şi plata pe care o vor face către operatorul de multiplex va fi cheia succesului". Cu excepţia retransmiterii programelor publice, pentru restul televiziunilor ar trebui să existe un abonament, "pentru a permite o dezvoltare pe termen lung", a adăugat Marinescu.
"Din fericire, în România retransmiterea programelor în format analogic şi eliberarea anumitor părţi de bandă -