Miniştrii de Interne din statele UE dezbat, într-o reuniune extraordinară, măsurile antiimigraţie iniţiate de Franţa şi de Germania. Comisia Europeană sprijină solicitările Franţei şi Italiei privind reintroducerea temporară, în anumite cazuri, a controalelor la frontiere.
„La Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne care are loc astăzi la Bruxelles, miniştrii din Franţa şi din Italia joacă un rol important. La insistenţa autorităţilor franceze şi italiene, Comisia Europeană a propus, acum o săptămână, revizuirea Tratatului Schengen astfel încât UE să poată introduce, în cazuri excepţionale, controale la graniţele interne ale spaţiului Schengen, deşi principiul care guvernează acest spaţiu e circulaţia liberă.
Întărirea poliţiei la graniţele externe ale UE şi coordonarea poliţiei din toate statele membre, precum şi consolidarea agenţiei de gestiune a graniţelor externe ale UE, Frontex, sunt alte măsuri ce ar putea fi revizuite de Comisie şi de statele membre. Comisia Europeană preconizează şi revizuirea „Regulamentului de la Dublin", care impune soluţionarea cererilor de azil în ţările unde vin imigranţii iniţial.
Executivul comunitar recomandă „reinstalarea refugiaţilor şi în alte state UE, un gest de împărţire a responsabilităţilor". CE mai propune modificări legislative astfel încât, în anumite condiţii, să poată fi reintroduse vizele pentru cetăţeni din ţări care în prezent pot circula fără vize în UE. E vorba mai ales de Serbia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Albania.
Reacţii critice în Parlament
Cele mai importante voci politice din Parlamentul European au reacţionat dur, ieri, la Strasbourg, la iniţiativa de schimbare a Codului Schengen. „E e o ruşine ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni", a spus Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE, referindu-se la faptul că Bruxellesul a cedat insiste