În ultimii 10 ani, staţiunea balneară din Bărăgan a atras peste 15 milioane de euro pentru proiectele de infrastructură şi dezvoltare. Consecinţa: peste 500 de vile au răsărit în zona rezidenţială a oraşului. La începutul anilor 2000, în Amara se trăia ca la sat: fără apă, gaze sau canalizare. Acum este Pipera Bărăganului, cu case ce depăşesc 80.000 de euro, valoarea de piaţă.
În 10 ani, Amara, un oraş-staţiune cu doar 6.000 de locuitori, este de nerecunoscut. Fondurile europene atrase în ultimii ani, cifrate la aproximativ 15 milioane de euro, au schimbat total imaginea vestitei staţiuni balneare din Bărăgan. „Dacă n-am fi atras fonduri europene, Amara ar fi beneficiat de apă potabilă, canalizare şi gaze peste 20 de ani. A trebuit să ne punem mintea la bătaie, nu aveam de la cine aştepta bani", a declarat Victor Moraru, primarul oraşului Amara.
Dezvoltarea a avut efecte imediate şi din punct de vedere economic şi demografic, foarte mulţi ialomiţeni achiziţionând terenuri în zonă, unde şi-au construit case. În şapte ani, s-au eliberat 475 de autorizaţii de construcţie, iar majoritatea caselor construite sunt vile cu o valoare de piaţă de peste 80.000 de euro. De asemenea, preţul terenului a crescut de la 5 euro metrul pătrat intravilan în 2006, la 15 euro în prezent. „După 20 de ani de stat la bloc în Slobozia, în urmă cu doi ani m-am hotărât să mă mut la Amara şi mi-am construit o casă. Am tot ce-mi trebuie: gaze, apă, canalizare şi, în plus de asta, am multă linişte, iar vara oraşul este o oază de verdeaţă", a declarat Vasile Ichim (53 ani).
Localnicii spun că schimbările s-au văzut imediat ce au început să vină banii. „În urmă cu zece ani, Amara era o comună îmbătrânită, cu câţiva pensionari care veneau la tratament. Pentru cineva care nu a mai văzut Amara de mulţi ani, şocul este imens. Acum, totul este plin de viaţă şi modern", a decla