Băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare din acest an, pe medie, 1,3 miliarde lei (circa 320 mil. euro) în facilitatea de depozit pe o zi de la BNR, în condiţiile în care pe piaţă s-a acumulat un exces de lichiditate, bani pe care bancherii nu sunt dispuşi să-i plaseze în credite.
Astfel, în primele patru luni s-au acumulat rulaje de 113 miliarde lei (26,7 mld. euro) prin facilitatea permanentă de depozit pe o zi. Doar în luna aprilie s-au înregistrat rulaje de 34,6 miliarde lei, cu 7,5% peste media lunară din 2010.
"Gradul de lichiditate este satisfăcător, însă multe bănci preferă să aibă un nivel de lichiditate peste necesar cu riscul de a fi mai puţin profitabile. În plus, cererea de credite este încă slabă deoarece multe companii şi-au amânat planurile de investiţii pentru a analiza dacă este cazul să realizeze investiţiile respective în acest moment", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.
Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei au scăzut cu 1,3% în martie faţă de februarie, până la 203,9 mld. lei (49,6 mld. euro), potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Soldul creditului privat a înregistrat o creştere de numai 2,3% în termeni nominali faţă de aceeaşi lună din 2010, mult sub rata inflaţiei. Bancherii nu sunt încă dispuşi să-şi asume riscuri prea mari în economie, în condiţiile în care creditele neperformante continuă să se acumuleze şi se văd nevoiţi să pună mai mulţi bani deoparte pentru a acoperi pierderile generate de aceste împrumuturi. În plus, nici cererea de finanţare din partea statului nu mai acoperă volumul de cash de care dispun băncile.
Bancherii spun că în prezent încep să apară semne timide de revenire a cererii de credite din partea firmelor care produc pentru export, în timp ce sectorul de retail rămâne îngheţat atât timp cât veniturile clienţilor nu îşi revin şi aceştia resimt în c