Raportul măsurătorilor privind gestionarea calităţii aerului va fi prezentat mâine, în plenul CJ. Potrivit acestuia, cea mai poluată localitate din judeţ este municipiul Focşani. Limitele nu au fost depăşite însă autorităţile judeţene au tras ponoasele pentru anul trecut.
Primăriile din trei localităţi vrâncene au fost puse de oficialii europeni să înlocuiască o parte din instalaţiile de încălzire clasice cu panouri solare pentru a-şi spăla păcatele, întrucât anul trecut au fost depăşitele limitele de poluare admise în judeţ.
Pentru că specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului nu au identificat sursa de poluare, conform normelor europene, autorităţile locale din trei localităţi au fost nevoite să creeze condiţii pentru "curăţarea" aerului poluat.
"În localităţile Focşani, Odobeşti şi Suraia primarilor li s-a cerut să înlocuiască unele sisteme de încălzire cu panouri solare, să stropească străzile şi să achiziţioneze vehicule noi mai puţin poluante tocmai pentru că la nivelul Vrancei în ianuarie 2010 a fost depăşită limita de 50 de micrograme de pulberi în suspensie. Atunci nu am identificat concret poluatorul. De regulă mai poluează şi ENET-ul când funcţionează pe păcură", spune Lavinia Stancu, şef serviciu de monitorizare în cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului.
Printre criteriile în funcţie de care au fost alese localităţile în care să se desfăşoare programe de promovare a resurselor alternative de încălzire s-a numărat şi numărul locuinţelor încălzite prin sobe pe lemne.
„Noi am alocat un miliard (lei vechi - n.r.) din bugetul local ca să punem panouri solare la şcoala din centrul comunei şi aşteptăm şi banii de la Uniunea Europeană. Sunt nişte bani, dar dacă trebuie să îi dăm nu avem ce face. Mai avem zece localnici aici care şi-au pus acasă. O firmă din Iaşi le-a montat pe datorie şi urmează să încaseze banii de la UE, însă la