Ultravioletele, transpiraţia şi igiena excesivă pot agrava acneea. Pentru a evita „exploziile“ acneice care pot apărea în sezonul cald, sunt necesare adaptarea tratamentului şi aplicarea cremelor cu factor de protecţie solară.
Peste 85% din adolescenţi, dar şi un număr mare de adulţi se confruntă cu problema coşurilor la nivelul feţei, gâtului, pieptului sau spatelui, se arată în noul Ghid de diagnostic şi tratament pentru acnee pus la dispoziţia medicilor din România.
În adolescenţă, leziunile acneice sunt mai frecvente la băieţi, în schimb, la vârsta adultă, femeile cu acnee sunt mai numeroase decât bărbaţii. Indiferent de vârstă sau de gradul de acnee, când vremea se încălzeşte, problemele se pot agrava.
Pielea umedă, risc de infectare
Există mai mulţi factori care influenţează acutizarea şi creşterea numărului de leziuni acneice. Printre cele mai importante se numără transpiraţia. Atunci când pielea este umedă, există un risc mai mare ca leziunile deja existente să se infecteze. Însă şi igiena excesivă poate agrava acneea. Săpunurile care usucă pielea imediat după utilizare şi loţiunile de curăţare dezinfectante utilizate excesiv atunci când temperaturile sunt ridicate determină o creştere a secreţiei de sebum. De aceea, specialiştii recomandă utilizarea lor doar de două ori pe zi. Aparent, după expunerea la soare, leziunile acneice se împuţinează şi chiar se vindecă. Este doar o iluzie, însă.
„După expunerea la soare, rămân pete în locul în care au existat leziuni. În plus, este posibil ca radiaţiile să facă mai mult rău decât bine, după un timp existând riscul să apară o «explozie» de acnee", atrage atenţia medicul dermato-venerolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. De aceea, specialistul recomandă şi persoanelor cu acnee să-şi aplice creme cu factor de protecţie solară (FPS) pe pielea ce urmează a