Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat, joi, noi probleme, între care şi o scurgere la nivelul cuvei unui reactor şi deversarea apei contaminate în ocean.
TEPCO a anunţat joi că noi măsurători, efectuate săptămâna aceasta, cu ajutorul aparatelor instalate în interiorul clădirii reactorului 1, au arătat că apa deversată în cuva sub presiune s-a scurs rapid.
Nivelul apei a scăzut sub baza barelor de combustibil uzat, înalte de patru metri. Totodată, temperatura cuvei pare să indice că barele de combustibil au căzut la fund şi sunt acoperite de apă.
“Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, considerat un nivel care permite o răcire a combustibilului în condiţii relativ stabile”, a declarat un oficial, citat de Mediafax.
Tehnicienii TEPCO deversează, în cuvă, aproximativ şapte mii de tone de apă pe oră şi intenţionează, de asemenea, să inunde incinta care o înconjoară, pentru a accelera răcirea.
Aceste operaţiuni, efectuate de mai multe săptămâni, cu ajutorul unor cisterne, pompe de beton şi alte sisteme de stropire, au provocat inundaţii importante cu apă contaminată.
TEPCO face eforturi să împiedice această poluare să se deverseze în Oceanul Pacific, în apropiere, dar a anunţat că o nouă scurgere a fost descoperită într-o fosă legată de reactorul 3.
Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) luptă, de la cutremurul urmat de un tsunami devastator, la 11 martie, pentru a coborî temperatura reactoarelor centralei Fukushima Daiichi (numărul 1), un obiectiv pe care speră să-l atingă între octombrie şi ianuarie.
Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat, joi, noi probleme, între care şi o scurgere la nivelul cuvei unui reactor şi deversarea apei contaminate în ocean.
TEPCO a anunţat joi că noi măsurători, efectuate săptămâna aceasta, cu ajutorul aparatelor instalate în interiorul clădirii reactorului