SIF Oltenia (SIF5) a cumpărat în ultimele zile de pe Bursă un pachet de 1 milion de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), reprezentând 0,07% din capital, majorându-şi participaţia la peste 5%, potrivit unei raportări transmise Bursei.
SIF Oltenia deţine direct circa 4,9% din acţiuni, iar 0,17% din titluri se află în portofoliul unor societăţi controlate de SIF.
SIF5 este astfel al treilea acţionar semnificativ al Băncii Transilvania, după BERD, care deţine 14,6%, şi Bank of Cyprus, care a preluat un pachet de 9,6% la finele lui 2009.
Un alt acţionar important al băncii din Cluj este Horia Ciorcilă, care este unul dintre fondatorii băncii şi ocupă în prezent funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, el deţinând direct şi prin intermediul unor firme circa 4,9% din acţiuni.
SIF Moldova (SIF2) este un alt investitor care a cumpărat pachete mari de acţiuni ale Băncii Transilvania de pe Bursă, în ultimul an, majorându-şi participaţia la 4,89% la finele lunii martie. SIF Banat-Crişana (SIF1) deţine, de asemenea, 4,9% din acţiuni. Strategia SIF-urilor de a cumpăra acţiuni ale Băncii Transilvania arată că acestea mizează pe un potenţial mai ridicat de creştere al acestor titluri decât în cazul BRD, unde aproape toate SIF-urile au vândut pachete semnificative de acţiuni în ultimul an.
Banca Transilvania este în prezent cea mai mare instituţie de credit cu acţionariat majoritar privat românesc, după ce a reuşit să-şi păstreze independenţa în ultimii 16 ani finanţându-se prin intermediul pieţei de capital.
Banca are un capital social de 1,48 mld. lei (360 mil. euro) pe care urmează să-l majoreze cu 295 mil. lei (72 mil. euro) prin încorporarea profitului de anul trecut şi a unor rezerve şi distribuirea de acţiuni gratuite.
Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 22% de la începutul anului. Capitalizarea băncii este de 5