Bancherii au preferat sa depuna la BNRechivalentul a 320 mil. euro in fiecare zi lucratoare din primele patru luni,pentru a scapa de lichiditatea excedentara, in loc sa caute clienti carora sale vanda credite.
Dobanda pe carebanca centrala o plateste pentru sumele atrase prin facilitatea de depozit pe ozi este de 2,25% pe an, relateaza ZiarulFinanciar.
Spre comparatie, dobanda anualaefectiva la un credit de consum in lei depaseste 17% pe an.Analistii spun ca bancile locale suntprudente cu privire la nivelul de lichiditate necesar, chiar daca astfel isidiminueaza profitabilitatea. "Bancile vor avea nevoie de mai multalichiditate in viitor datorita schimbarii reglementarilor la nivel mondial sivom asista la un efort al bancilor de a strange capital de pe piata",comenteaza analistul financiar Aurelian Dochia. Bancherii au preferat sa depuna la BNRechivalentul a 320 mil. euro in fiecare zi lucratoare din primele patru luni,pentru a scapa de lichiditatea excedentara, in loc sa caute clienti carora sale vanda credite.
Dobanda pe carebanca centrala o plateste pentru sumele atrase prin facilitatea de depozit pe ozi este de 2,25% pe an, relateaza ZiarulFinanciar.
Spre comparatie, dobanda anualaefectiva la un credit de consum in lei depaseste 17% pe an.Analistii spun ca bancile locale suntprudente cu privire la nivelul de lichiditate necesar, chiar daca astfel isidiminueaza profitabilitatea. "Bancile vor avea nevoie de mai multalichiditate in viitor datorita schimbarii reglementarilor la nivel mondial sivom asista la un efort al bancilor de a strange capital de pe piata",comenteaza analistul financiar Aurelian Dochia.