Kaspersky Lab, lider în furnizarea de soluţii pentru managementul securităţii informatice, a publicat astăzi raportul privind evoluţia traficului de mesaje spam în primul trimestru al anului, iar conform acestuia, principalele surse de spam au fost ţările din Asia şi America de Sud.
Specialiştii companiei atrag atenţia că recentele arestări în cazul reţelei Rustock din 16 martie 2011 nu au avut un impact semnificativ asupra volumului de spam distribuit, comparativ cu efectele produse de închiderea unor reţele ca Pushdo/Cutwail şi Bredolab, la sfârşitul anului trecut.
Procentul de mesaje spam din totalul traficului de e-mail în primul trimestru al anului a fost în medie de 78,6%, cu 1,4% mai ridicat decât în T4 2010, dar cu 6,5% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În T1, principalele surse de spam au fost ţările din Asia şi America de Sud, care au înregistrat o creştere în volumul de mesaje nesolicitate distribuite de 2,93%, respectiv 3,85%. În acelaşi timp, traficul spam din Europa de Est şi Europa de Vest a scăzut cu 5,64 procente, respectiv 2,36 procente în această perioadă. Africa s-a alăturat listei celor mai active regiuni în distribuirea de spam, volumul de astfel de mesaje provenit din ţările africane a fost de 3,66% din totalul mondial, depăşind SUA şi Canada la un loc. Aceste cifre confirmă predicţiile specialiştilor Kaspersky Lab, care au avertizat că botnet-urile se vor muta spre regiuni cu legislaţie mai permisivă sau inexistentă împotriva distribuitorilor de spam.
În primele trei luni ale anului, spammerii au folosit diferite tehnici pentru a păcăli utilizatorii să deschidă mesajele intruzive din Inbox, însă, evenimentul care a amplificat distribuţia de spam a fost cutremurul din Japonia. Infractorii cibernetici au încercat pe cât de mult posibil să profite de pe urma tragediei, tr