Spaţiul Schengen, în care România încearcă din răsputeri să intre, şi-a pierdut valoarea de zonă de liberă circulaţie. Miniştrii de Interne au fost de acord că statele UE pot introduce controale la frontieră. Franţa, Danemarca şi Austria se gândesc deja ce resurse să aloce pentru noile „frontiere“.
Oficial, libera circulaţie a persoanelor în spaţiul Schengen rămâne în picioare, au explicat presei miniştrii de Interne din UE, la conferinţa ce a urmat Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurată ieri la Bruxelles. Se va întâmpla însă doar pe hârtie, pentru că aceiaşi miniştri au convenit că există posibilităţi de reintroducere a controalelor la frontiere.
Chiar dacă aceste controale se vor face „în condiţii foarte stricte" şi în cazuri excepţionale, aşa cum a explicat ministrul de Interne ungar, Sandor Pinter, a cărui ţară deţine Preşedinţia UE. Condiţiile nu au fost însă definite. Fiecare stat încearcă să le definească potrivit propriilor interese. Franţa, care s-a declarat mulţumită de concluziile la care s-a ajuns, este de părere că aceste cazuri excepţionale se referă la fluxuri migratorii neaşteptate. Danemarca invocă o creştere a criminalităţii dinspre estul Europei. Austria nu a exclus înăsprirea controalelor la frontierele ţării sale. „Decizia în acest sens trebuie să o ia fiecare stat membru în parte", a declarat ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner, citată de „Salzburger Nachrichten".
Germania a sprijinit pe de-o parte poziţia Franţei, iar pe cealaltă parte a avertizat statele membre că aceste controale la frontiere nu trebuie introduse abuziv. Esenţa - stabilirea unor criterii şi modalităţi prin care să fie restabilite temporar controalele - nu a fost clarificată. Următoarea şansă va fi probabil abia la Consiliul din iunie. Infractorii din Europa de Est şi imigranţii ilegali care-şi caută un loc d