Daca tot ne guverneaza FMI, singura noastra sansa de altfel, de ce n-ar da Fondul si premierul in locul ineptei noastre clase politice?
Ar fi pentru prima data, dupa Mugur Isarescu, cand am avea un premier determinat cu adevarat pe reforma si independent de clientela. Si ma tem ca exact din aceste motive, sansele sa-l avem sunt minime.
Dar o varianta intrata foarte serios in discutie in ultimele zile va face refuzul clasei politice si, mai ales, al Opozitiei foarte dificil. Pentru prima data, Mihai Tanasescu reprezentantul Romaniei la FMI, a anuntat ca, daca i-ar fi propus, ar accepta postul de prim minstru al Romaniei.
Nu este pentru prima data cand Mihai Tanasescu se afla, teoretic cel putin, in fata unei astfel de optiuni. Numele lui a fost vehiculat ca potential premier si in timpul teribilei crize guvernamentale dinaintea prezidentialelor din 2009 si chiar la inceputul acestui an, cand presedintele a invocat solutia unui premier independent.
De fiecare data, insa, Mihai Tanasescu a explicat ca e nevoie de un premier politic. Schimbarea este, asadar, radicala.
De ce ar opta Traian Basescu pentru Mihai Tanasescu? Presedintele nu a facut un secret din faptul ca doreste un premier tehnocrat, desi, si in cazul sau, discutam despre o schimbare radicala de viziune pe acest subiect. O schimbare provocata, probabil, de constientizarea faptului ca nu va gasi in PD-L un politician independent de clientela si dispus la reforma pana la capat.
Emil Boc este ezitant, omul jumatatilor de masura, dependent de baronet si, pe deasupra, complet decredibilizat in ochii opiniei publice.
Mihai Tanasescu, desprins de viata politica romaneasca, cu o buna credibilitate in randul romanilor, un excelent finantist si omul FMI pe deasupra, este exact ceea ce trebuie pentru a pune in aplicare noile obiective st