Descărcările arheologice de pe tronsonul Turdaş-Orăştie dezvăluie cercetătorilor informaţii despre cum se trăia în perioada neoliticului.
CITEŞTE ŞI:
Brukenthal trece la programul de vară
O echipă de nouă arheologi, coordonată de Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, a început descărcarea arheologică a zonei Turdaş, locul unde se află cel mai valoros sit neolitic din ţară. „Importanţa sitului arheologic de la Turdaş este cunoscută încă din 1875, primele săpături fiind făcute de Zsofia Toma considerată prima femeie arheolog din România. Situl de aici a dat şi numele «Culturii Turdaş». Săpăturile efectuate de noi au scos la iveală locuinţe adâncite, bordeie, cioburi de ceramică şi amulete”, a spus Sabin Luca.
Directorul Muzeului Brukenthal a mai adăugat că, în foarte scurt timp, va organiza „Zilele Porţilor deschise la Turdaş” unde cei interesaţi de epoca neolitică pot vizita şantierul arheologic. „Ştiu că este un interes enorm pentru a afla cât mai multe despre cercetările noastre. Tocmai de aceea am şi decis să organizez acest eveniment”, a spus Sabin Luca.
Şi cercetărorul ştiinţific Vasile Ferencz a spus despre zona prin care trece autostrada că reprezintă un adevărat „Bulevard al Europei” , toate popoarele migratore stabilindu-şi aici aşezări. „Am găsit şi dovezi care atestă existenţa unei colonii celtice pe Valea Mureşului”, a declarat Ferencz.
Potrivit datelor stipulate în contractul încheiat între CNADR şi firma Straco, descărcările arheologice ar trebui să fie finalizate până la jumătatea lunii august.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro
Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos: