Pastilele pentru astm sunt mai uşor de folosit şi la fel de eficiente ca inhalatoarele clasice. Aceasta este concluzia a două studii realizate de cercetătorii britanici, apărute în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine, informează Reuters.
Pentru a ajunge la această concluzie, experţii de la University of Aberdeen şi University of East Anglia (UEA) au monitorizat ce efect au pastilele pentru tratarea astmului comparativ cu inhalatoarele în cazul a 658 de persoane, care se confruntau cu această boală de cel puţin doi ani.
În primul studiu au fost incluse 158 de persoane care foloseau inhalator pentru a-şi ţine boala sub control şi 148 de voluntari care luau medicamente sub formă de pastile. Subiecţii au fost monitorizaţi timp de două luni, perioadă în care trebuiau să vină la controale periodice pentru a vedea care dintre cele două tratamente este mai eficient.
În al doilea studiu au fost incluşi 352 de subiecţi care foloseau inhalatoare. Cercetătorii au înlocuit acest tratament cu medicamente, pentru a vedea dacă starea de sănătate a pacienţilor se schimbă. Rezultatul acestei cercetări a arătat că pacienţii nu au înregistrat nicio schimbare în urma modificării tratamentului.
Cu aceste experimente, oamenii de ştiinţă au vrut să evidenţieze faptul că pastilele sunt mai uşor de folosit decât clasicele inhalatoare, mai ales că au acelaşi efect terapeutic. "Riscul de a uita inhalatorul acasă, de a-l pierde este destul de crescut în rândul acestor pacienţi sau de a nu-l avea la îndemână în timpul crizelor este destul de crescut în rândul acestor pacienţi, care de regulă evită să folosească pastilele, pe motiv că nu sunt la fel de eficiente. Boala este ţinută mai uşor sub control cu ajutorul unei pastile care trebuie luată o dată sau de două ori pe zi", spune Stanley Musgrave, unul dintre cercetătorii de la UEA.
Astmul afect