Afişul operei Tosca cu Hariclea Darclee
În 18 mai, Opera Naţională din Paris va oferi un nou spectacol cu "Tosca", de Giacomo Puccini, pe libretul semnat de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica după piesa lui Victorien Sardou. Prima reluare a acestei montări a avut loc în aprilie, anul acesta. Au fost în total 11 spectacole având-i în rolul principal pe soprana georgiană Iano Tamar şi pe basul Franck Ferrari, în Scarpia. Cavaradossi va fi interpretat în spectacolul din 18 mai de tenorul italian Massimo Giordano. La pupitru, dirijorul Renato Palumbo.
Hariclea Darclée a fost prima Tosca
O cântăreaţă îndrăgostită, geloasă şi impulsivă, un pictor romantic, idealist şi apărător al libertăţii, un şef de poliţie lacom putere şi sânge. Într-o Romă eternă, o operă vertiginoasă, care captează esenţa teatrului liric ca puţine altele. Puccini combină cu artă ingredientele unei melodrame scrise pentru Sarah Bernhardt, compunând o frescă primitivă şi decadentă, în care eroticul se confundă cu sacrul, dragostea cu posesia, teatrul cu viaţa. Totul este aparenţă în "Tosca". Frumoasele doamne care vin să se roage sunt conspiratoare, înfrângerile sunt victorii, falsele execuţii sunt reale.
Autorul operelor "Manon Lescaut", "La Bohème", "Madame Butterfly" şi al câtorva compoziţii religioase ca "Salve regina", "Messa di Gloria", pentru a aminti numai câteva, unul dintre principalii reprezentanţi ai mişcării veriste, prelungire a naturalismului din literatură, se remarcă prin rafinamentul scriiturii sale muzicale şi în "Tosca".
Massimo Giordano şi Iano Tamar în Tosca
Piesa în cinci acte a lui Victorien Sardou a avut premiera în 1887, la Teatrul "Porte Saint-Martin", cu Sarah Bernhardt în rolul titular. După 127 de reprezentaţii, a urmat un turneu la Milano, în 1889, la care a asistat şi Puccini. Deşi cunoştea puţin franceza, el a înţeles esenţialul operei