Inflaţia din aprilie 2011 a ajuns la cel mai înalt nivel după iulie 2008 – 8,34% –, însă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că majorarea preţurilor nu are legătură cu un exces de bani în circulaţie, ci cu o problemă de statistică rămasă nerezolvată. Cu alte cuvinte, nu tentaţia politicienilor de a recurge la măsuri monetare care să aducă rezolvări temporare pe seama afectării perspectivelor economice pe termen lung reprezintă problema, ci ponderea ridicată a alimentelor în coşul de consum, incredibil de mare în comparaţie cu ţări precum Cehia sau Polonia.
În coşul de consum armonizat, cel la care face referire guvernatorul BNR, alimentele (împreună cu băuturile nealcoolice) ocupă o pondere de 35,45%. Procentaj mult peste cel din Slovenia (16,91%), Slovacia (18,56%), Cehia (17,39%), Ungaria (20,79%), Polonia (21,45%), Estonia (23,29%), Letonia (24,56%) sau Lituania (25,95%). Şi dublu faţă de media UE: 15,63%.
E clar ce s-ar întâmpla dacă salariile ar fi de 500-600 de euro, ca în Cehia, şi nu de 300 de euro ca la noi: mărfurile alimentare ar reprezenta 17,5% din coş, nu 35%. Cu alte cuvinte, preţul alimentelor din coşul de consum este de circa 100 de euro lunar în ambele ţări, iar discrepanţa vine din diferenţa de venituri. Dar aici apare o întrebare: putem majora salariile peste noapte la 500-600 de euro, fără să ţinem seama de câştigurile de productivitate? Pe termen foarte scurt, în general în preajma alegerilor, se poate. Premierul Tăriceanu cerea, de pildă, în 2008, Ministerului Economiei şi Finanţelor să stabilească un set de măsuri prin care România să ajungă la un nivel de dezvoltare economică similar cu cel al Cehiei şi Slovaciei şi la un nivel al salariului mediu de 500 de euro.
Ca să fim mai expliciţi, deşi românii încasează lefuri de 300 de euro lunar, atunci când vine vorba de preţuri se vede că ele nu sunt dep