Din cauza luptelor politice, SUA sunt la un pas de a nu se mai putea împrumuta şi a intra în default, situaţie unică în istorie.
Statele Unite ar putea intra în încapacitate de plată în câteva zile pentru că pe 16 mai va fi atinsă limita maximă de îndatorare a guvernului, moment din care autorităţile nu vor mai avea voie să se împrumute, scrie agenţia Thomson Reuters. SUA au ajuns în această situaţie din cauza neînţelegerilor dintre democraţi şi republicani pe tema bugetului şi a modalităţilor de reducere a datoriilor.
Din acel moment, SUA ar putea intra în incapacitate de plată până în când cele două tabere vor ajunge la un compromis, iar acest lucru este aşteptat să se întâmple cel mai devreme în iulie. Intrarea în incapacitate de plată pentru o zi sau două din cauza atingerii plafonului stabilit pentru datorii este denumită default tehnic. O astfel de situaţie ar avea efecte negative majore asupra sistemului financiar şi impact pe termen lung asupra finanţelor americane, potrivit unei analize a cotidianului canadian Financial Post.
Trezoreria SUA anticipează că guvernul va atinge pe 16 mai limita de 14.300 mld. dolari a datoriei stabilită de Congres. Ca procent din PIB, nivelul datoriei SUA este estimat la 90% din PIB, comparativ cu 120% la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a preîntâmpina defaultul, secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner pregăteşte măsuri speciale de finanţare pentru a împinge data la care este atinsă limita din mai până la începutul lui august.
Limita datoriei stabileşte sumele pe care Congresul le poate împrumuta. Când SUA ating acest plafon, nu va mai putea împrumuta fonduri noi. Concret, limita datoriei reprezintă limita cheltuielilor pe care Congresul le-a autorizat la adoptarea bugetului.
Fără capacitatea de a strâge fonduri noi, Congresul va tr