Criticul de film Irina Margareta Nistor povesteşte pentru romanialibera.ro cum se face selecţia filmelor la Festivalul de Film de la Cannes şi ne oferă câteva detalii interesante despre cât de greu este să fii spectator la acest festival, indiferent că eşti jurnalist sau simplu spectator.
Exită criterii speciale pentru selecţia filmelor care intră în competiţie la Cannes?
Nu există criterii de felul „dacă ai mai fost selecţionat". Pur şi simplu este o comisie care alege. Vine chiar Thierry Frémont (n.a. selecţionerul festivalului, a.k.a. délégué général) şi alege. El este obişnuit cu România şi de fiecare dată a fost foarte încântat de tot ce se întâmplă aici. Aşa s-a reuşit şi retrospectiva organizată la Bucureşti cu filmele de la Cannes. Ceea ce sper să se întâmple şi anul ăsta, deşi anul trecut nimeni nu a dat nici un fel de asigurări. Lumea la Bucureşti a apreciat filmele festivalului, şi în plus, deşi noi ajungem la Cannes, sunt foarte multe filme şi niciodată nu avem timp să le vedem pe toate.
Vor fi multe prezenţe notabile anul acesta. Robert de Niro este preşedintele juriului, Uma Thurman face şi ea parte din comisie, la fel şi Jude Law. Veţi avea ocazia să-i intervievaţi?
Întâlnirile astea se fac întotdeauna printr-un agent de presă şi e foarte complicat. Şi nu cred că mi-aş dori în mod special. De obicei, întâlnirile şi interviurile se fac cel mai bine atunci când vin ei în România, pentru că altfel se fac interviuri comune, cum am făcut acum ceva timp la Paris. A fost atunci o întâlnire organizată de uniFrance. Dar pot să spun că nu eşti foarte în largul tău, pentru că trebuie să aştepţi să pună şi ceilalţi întrebări. Mă rog, poţi prelua din întrebările lor şi să-ţi scrii articolul, dar nu este o întâlnire faţă-n faţă. Oricum, nu ai senzaţia că doar tu te bucuri de prezenţa unei persoane ilustre. Şi, oricum, sunt foarte circumspe