Producţie media sau ecologie şi protecţia mediului sunt câteva dintre profilurile incluse în noul plan de şcolarizare. În momentul în care şi-au propus să diversifice calificările, directorii liceelor au ţinut cont şi de cererea de pe piaţa muncii, astfel încât elevii să se poată angaja imediat după absolvire.
Dacă până în urmă cu câţiva ani, liceele tehnolgice pregăteau specialişti în domenii precum mecanică sau prelucrarea lemnului, acum oferta educaţională este mult mai diversificată şi adaptată cerinţelor pieţei.
De pildă, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu", viitorii boboci au şansa de a studia „Ecologia şi Protecţia Mediului", o calificare cu totul nouă, autorizată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.
„Pe lângă profilurile Construcţii, Mecanică şi Electronică, ne-am gândit să lărgim oferta educaţională, astfel încât absolvenţii noştri să aibă şanse mai mari de angajare. Cum întreprinderile mecanice sunt din ce în ce mai puţine, considerăm că specialiştii în Protecţia Mediului şi Turism, o altă specializare introdusă în planul de şcolarizare, sunt mai căutaţi", declară Vasile Lupu, directorul Colegiului „Ion Mincu" din Focşani.
Specialist în producţie media
Şi Colegiul „Gheorghe Balş" din Adjud şi-a diversificat calificările elevilor, ţinând cont şi de nevoile agenţilor economici din zonă. De exemplu, la rugămintea societăţii „Vrancart", producător de hârtie şi carton, conducerea liceului a luat decizia de a introduce în planul de şcolarizare 2011 - 2012 specializarea „Electronică şi Automatizări".
De asemenea, unitatea îşi atrage elevii cu un profil cu totul nou, „Producţie media", nemaintâlnit până acum în judeţ.
„Absolvenţii acestui profil vor avea şansa de a lucra ca şi tehnician producţie film şi televiziune, operator montaj sau de imagine, iar perspectivele de angajare în oraşe