Unităţile medicale din Oltenia se confruntă cu o lipsă acută de femei de serviciu. Managerii spun că nu a mai fost organizat un concurs pentru ocuparea acestor posturi de doi ani.
Directorii spitalelor din Oltenia spun că salariatele rezistă cu greu activităţilor zilnice şi că ar face angajări, dar nu au voie. „E un mare deficit de personal auxiliar, avem nevoie de femei de serviciu. Nu s-au mai făcut angajări pentru că posturile au fost blocate în ultimii doi ani“, a declarat medicul Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova unde, în loc de 72 de îngrijitoare, sunt în prezent 21 de angajate.
Prea săraci pentru angajări
Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova lucrurile nu stau mai bine după ce, în ultima perioadă, mai multe femei au intrat în concedii de maternitate şi medicale. „Pentru aceste posturi se vor face angajări pe perioade provizorii. Nu putem să angajăm la capacitate maximă, pentru că posturile nu sunt aprobate de Ministerul Sănătăţii. În plus, bugetul care luna trecută a fost de 8,3 milioane de lei nu ne-ar permite să facem prea multe cheltuieli cu salarizarea. Ne-ar trebui aproximativ 10 milioane de lei pe lună“, ne-a spus conferenţiar doctor Florin Petrescu, managerul celui mai mare spital din Oltenia, unde lucrează 220 de femei de serviciu.
„Ar mai putea fi angajate 100 de îngrijitoare, dar nu avem finanţare“, a completat conferenţiar doctor Florin Petrescu. Liderii de sindicat spun că, pe secţie, ar trebui să existe între 10-15 îngrijitoare, însă la majoritatea secţiilor curăţenia este asigurată de cel mult cinci persoane. Salariul unei femei de serviciu variază între 680-800 de lei, în funcţie de vechime.