De la anunţul amplasării scutului antirachetă al SUA în România s-a discutat foarte mult despre implicaţiile pe scena geopolitică, însă nimeni nu a vorbit despre modul în care funcţionează acest sistem de apărare. Deşi caracteristile tehnice ale rachetelor ce vor fi aduse în România (SM3 Block 1B, Block 2A) vor fi superioare celor existente în prezent (Block 1A), strategia americană de apărare antirachetă luând în considerare atât capacităţile existente, ale SUA şi ale ţărilor care dezvoltă rachete balistice, cât şi pe cele viitoare, principiile de funcţionare ale sistemului vor fi aceleaşi. Ziarul Financiar vi le prezintă aşa cum reies ele din răspunsurile purtătorului de cuvânt al Agenţiei americane de Apărare împotriva Rachetelor.
România va fi prima ţară din lume în care va fi instalat sistemul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM 3 (Standard Missile 3), Statele Unite construind în prezent un sistem de testare în Hawaii. România nu va fi însă "primul bastion" împotriva ameninţării cu rachete balistice din Orientul Mijlociu pentru că Statele Unite dispun de nave dotate cu interceptori ce pot fi trimise în "punctele fierbinţi", conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al agenţiei care se ocupă de coordonarea sistemului de apărare antirachetă al SUA.
"În prezent nu există instalaţi nicăieri în lume interceptori tereştri SM 3" precum cei ce vor fi aduşi la Deveselu, dar "se află în construcţie un sistem de testare în Hawaii", a declarat Richard Lehner, purtătorul de cuvânt al Agenţiei americane de Apărare împotriva Rachetelor.
Statele Unite mai dispun de un sistem antirachetă terestru, denumit Ground-based Midcourse Defense (GMD), dar acesta face parte din altă categorie, diferită de sistemul Standard Missile Defence (SMD) ce va fi instalat în România.
"Toţi interceptorii GMD sun