Cu sau fără legătură cu descinderile D.N.A. de la începutul anului, care au dus la arestarea a zeci de agenţi vamali, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat restructurări drastice de personal la Autoritatea Naţională a Vămilor, de unde ar urma să plece o treime din personal. Reprezentanţii Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara spun că nu ştiu cum se vor descurca în varianta unor noi disponibilizări, în condiţiile în care şi în prezent se confruntă cu o gravă criză de personal.
Din aproape 4.600 de angajaţi mai rămân 3.150
Conform unui proiect de hotărâre de guvern privind modificarea legii Autorităţii Naţionale a Vămilor, aproximativ o treime dintre angajaţii din sistemul vamal urmează a fi disponibilizaţi. Din 4.586 de salariaţi, câţi are Vama în prezent, ar putea rămâne doar 3.159. Actul normativ supus dezbaterii publice a stabilit că numărul maxim de posturi pentru Autoritatea Naţională a Vămilor şi unităţile subordonate acesteia nu poate depăşi cifra de 3.200 de salariaţi, număr în care sunt incluse şi posturile de demnitar.
După perioada de dezbatere, dacă respectivul proiect de hotărâre de guvern va fi aprobat, el va intra în vigoare în termen de 45 de zile, ceea ce înseamnă că, în august sau în septembrie în sistemul vamal vor începe campanii ample de disponibilizări.
Decizia de punere pe liber a unui număr atât de mare de angajaţi pare să aibă legătură, conform unor surse din A.N.A.F. cu descinderile D.N.A. de la începutul anului, când zeci de vameşi de la punctele din Timiş, Suceava şi Vaslui, alături de poliţişti de frontieră, au fost arestaţi, în urma unor ample acţiuni ale anchetatorilor ancticorupţie împotriva contrabandei de la graniţe.
Reacţiile sindicatelor legate de disponibilizările anunţate nu au întârziat să apară. Preşedintele Sindi