După luni de amânări şi într-un context tensionat legat de problema imigranţilor, Parlamentul francez a adoptat definitiv controversatul proiect de lege care va facilita expulzarea străinilor aflaţi ilegal în Franţa. Actul normativ a fost aprobat de Adunarea Naţională a Franţei cu 297 de voturi pentru şi 193 împotrivă. A urmat votul Senatului, unde 182 de parlamentari au aprobat iniţiativa, iar 151 s-au declarat împotrivă.
Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a salutat votul din Parlamentul francez, un vot "pentru o politică de imigraţie eficientă şi dreaptă". Opoziţia de stânga a anunţat însă că va face recurs la Consiliul Constituţional, criticând faptul că actuala guvernare "tratează imigraţia ca pe un flagel".
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor rromilor s-au revoltat şi ele. Între altele, legea introduce termenul de "abuz de şedere pe termen scurt", ce permite expulzarea cetăţenilor europeni care pleacă şi se întorc de mai multe ori în Franţa în vederea prelungirii şederii.
În prezent, un cetăţean european poate sta în Franţa doar trei luni. În plus, cetăţenii europeni care constituie "o povară pentru sistemul de asistenţă socială" vor fi de asemenea expulzaţi, iar imigranţii nu vor mai putea beneficia de tratament în spitalele de stat decât în "circumstanţe umanitare excepţionale", după ce a primit avizul directorului general al Agenţiei Regionale de Sănătate.
Legea mai prevede că un cetăţean european care stă în Franţa de peste trei luni şi mai puţin de trei ani şi care este un "pericol pentru ordinea publică", prin agresivitate sau prin ocuparea unui teren public poate fi expulzat.
Până în prezent, imigranţii nu puteau fi expulzaţi decât voluntar, cu un ajutor de trei sute de euro la întoarcerea în ţara de origine.
În fine şi căsătoriile aranjate în vederea obţinerii cetăţeniei vor fi pedepsite cu amenzi