Aproximativ 3.000 de oameni lucrează acum în aparatul admministrativ al celor şapte primării din Bucureşti. Din estimările PDL, “Legea Capitalei” va reduce numărul salariaţilor din primăria capitalei cu 20% şi fondul de salarii cu 15%.
Punerea în aplicare a prevederilor “Legii Capitalei” ar reduce semnificativ multitudinea de salariţi din sistemul administrativ. Din calculele făcute de iniţiatorii proiectului, deputaţi PDL, numărul salariaţilor din aparatul de lucru al primăriei se va reduce cu aproximativ 20% ceea ce presupune şi o diminuare a fondului de salarii cu aproximativ 15%. La ora actuală, aparatul de lucru al celor şapte primării din Bucureşti este format din 3000-3500 de persoane.
Dispar 133 de consilieri
Numai dacă luăm în calcul numărul de consilieri, reducerea va fi de 133 de persoane, în primul rând ca urmare a eliminării posturilor de la sectoare. La ora actuală, pentru fiecare dintre cele şase sectoare ale Capitalei lucrează 27 de consilieri, adică un total de 162 de persoane. La aceştia se adaugă alţi 55 de consilieri care formează Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Potrivit proiectului de lege a Capitalei, numărul total de consilieri va fi de numai 84.
Odată cu dispariţia consilierilor de la sectoare vor fi degrevaţi de sarcini şi toţi acei funcţionari care se ocupă de pregătirea şedinţelor de consiliu “La fiecare sector există salariaţi care pregătesc şedinţele de consiliu şi nu sunt puţini, a explicat pentru “Adevărul”, iniţiatorul proiectului de Lege al Capitalei, deputatul PDL Vasile Gherasim.
Mai puţine cabinete
Dispariţia primarilor de sector va atrage după sine şi reducerea numărului de cabinete, de la 7 la 1 şi implicit a numărului de posturi. . La ora actuală, în fiecare dintre cabinetele de sectoare sunt angajaţi între 7 şi 13 persoane. Conform proiectul de „