Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu anunţă 70 de ţări participante, peste 300 de evenimente care se desfăşoară în 60 de spaţii de joc şi care vor atrage, potrivit estimărilor organizatorilor, cam 60.000 de spectatori.
Costume strălucitoare, gesturi subtile sau feţe cu o expresivitate stranie, actorii trupei chinezeşti de teatru-operă Kunqu - o companie cu 600 de ani de tradiţie, fondată pe timpul dinastiei Ming - aduc o poveste romantică la Festivalul Internaţional de Teatru care va avea loc între 27 mai şi 5 iunie la Sibiu. Teatrul Kunqu, privit în China cu respectul cuvenit unui "frate" demn al operei naţionale de la Beijing şi inclus, în 2001, de Comisia Culturală a Naţiunilor Unite în patrimoniul cultural al umanităţii, este doar una dintre cele câteva sute de surprize din programul celei de-a XVIII ediţii a evenimentului.
Sibiul, un oraş care a avut întotdeauna vocaţie culturală, aşa cum spune ministrul Kelemen Hunor, devine, la fiecare sfârşit de mai, încă o dată capitală a lumii artistice. Bugetul din 2011 al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, egal cu cel de anul trecut, este de 5,8 milioane de euro, din care participarea statului este de 26 la sută, a anunţat Constantin Chiriac, directorul festivalului, într-o conferinţă de presă organizată astăzi la Bucureşti.
Dacă anul trecut organizatorii anunţau că festivalul pare să-şi fi "atins pragul de sus", ediţia de anul acesta, cea de-a 18-a, pare gândită să susţină locul în rândul celor mai ample evenimente de gen din lume. Mai exact, Sibiul este al treilea ca mărime şi importanţă, după mai experimentatele festivaluri de la Avignon şi Edinburgh. Oferta de anul acesta este amplă, cu 70 de ţări participante, peste 300 de evenimente care se desfăşoară în 60 de spaţii de joc şi care vor atrage, potrivit estimărilor organizatorilor, cam 60.000 de spectatori.