Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) susţine că preţul, de 1,21 lei/unitate, la care vehiculul de investiţii Avaliser Trading a preluat recent un pachet de 9,46% din acţiunile Prodplast Bucureşti (PPL) nu ar trebui luat în calcul pentru stabilirea preţului în oferta publică de preluare pe care Florin Pogonaru este obligat să o deruleze.
Argumentul AIPC este că omul de afaceri nu avea voie să achiziţioneze alte acţiuni după ce a depăşit anul trecut pragul de control de 33% din acţiunile producătorului de mase plastice.
Miza o reprezintă circa 3 mil. euro pe care Pogonaru ar putea fi obligat să-i plătească în plus acţionarilor minoritari în cadrul ofertei de preluare.
Avaliser Trading, înregistrată în Cipru, a fost raportată recent ca acţionând concertat cu grupul de firme al lui Pogonaru, controlând împreună circa 40% din acţiunile Prodplast.
Avaliser a cumpărat circa 6,5% din Prodplast de la fondul de investiţii Broadhurst în luna martie, ajungând să deţină 9,46% din acţiuni.
"Tranzacţiile efectuate de Avaliser Trading Ltd. Cyprus ar putea manipula preţul din viitoarea ofertă publică de preluare obligatorie", spun reprezentanţii AIPC, care solicită CNVM să intervină în acest caz.
Minoritarii de la Prodplast aşteaptă de mai bine de un an ca Pogonaru să depună documentaţia la CNVM pentru derularea ofertei de preluare, aşa cum prevede legea, după ce în ianuarie 2010 a fost raportat pe Bursă că a depăşit pragul de control de control de 33% din acţiunile companiei. CNVM a amendat în decembrie firmele lui Pogonaru pentru că nu au lansat ofertă de preluare la Prodplast.
Dacă preţul din oferta publică de preluare nu se poate stabili pe baza celui mai mare preţ oferit de ofertant în ultimul an pentru respectivele acţiuni (în acest caz preţul plătit de Avaliser, de 1,21 lei/acţiune), alternativa este stabilirea preţului de