Judeţul Alba îşi poate construi în sfârşit un brand turistic. Ce ape cristaline? Ce munţi înalţi? Ce podgorii, ce Apuseni, ce Găina, ce Roşia Montană, ce…? De-astea au toate judeţele.
Alba este însă unic în România, aşa cum Medelinul este unic în Columbia. De fapt, s-ar putea numi fără probleme Mica Sicilie (şi chiar s-ar potrivi de minune). „Vizitaţi cel mai corupt judeţ din estul Europei!” ar putea suna sloganul unei campanii bine ţintite la nivel naţional şi mondial. S-ar putea vinde cătuşe şi tricouri vărgate la magazinele de suveniruri şi pun pariu că autocare întregi de nemţi şi danezi, sătui de turism rural şi all-inclusive-uri, ar plăti bani grei pentru a învăţa să dea o şpagă ca lumea sau cum să facă evaziune fiscală. Pensiunile ar vinde pachete de 29 de zile, dar şi experienţe unice de 24 de ore, pentru pretenţioşii cu bani.
Județul ar putea deveni, treptat, mai mult decât un paradis fiscal. Chiar cu ajutorul instituțiilor publice, al finanțelor, al gărzii, al serviciilor secrete (ai un viciu, se știe la serviciu), al poliției, afacerile mari ar putea înflori fără ca patronii să fie nevoiți să plătească taxe la stat. Ba mai mult, ar primi rambursări grase de TVA. Evaziunea ar putea fi (deja a fost?) premiată la diferite concursuri pe teme economice la nivel local.
Dincolo de glumă, dacă întrebaţi un prieten sau un fost coleg de facultate stabilit în alt judeţ, o să vedeţi care este imaginea pe care și-a făcut-o despre Alba în ultimele luni: o lume underground plină de reţele de recuperatori, peşti, pedofili, prostituate minore cu clienţi în lumea „bună”, poliţişti şi ofiţeri de informaţii fraţi cu infractorii, directori de instituţii foarte importante arestaţi, avocaţi corupţi, oameni de afaceri daţi în urmărire internaţională şi multe altele.
Scandalurile legate de numele şefului SRI, Ioan Tarnu, de cel al fostului şef al Direcţiei