Danemarca va reintroduce controalele la frontierele intraeuropene cu Germania şi Suedia în următoarele 2-3 săptămâni, a anunţat, miercuri, ministrul danez al Finanţelor, Claus Hjort Frederiksen.
Comisia Europeană (CE) a cerut imediat autorităţilor daneze explicaţii, avertizând că "nu vom accepta nicio punere în discuţie a principiilor liberei circulaţii a bunurilor şi persoanelor în Uniunea Europeană (UE)".
"Trebuie să facem faţă unei importante criminalităţi transfrontaliere şi vrem să rezolvăm aceste probleme", a replicat joi ministrul danez pentru Integrare, Soeren Pind, la sosirea la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din UE. "Tot ceea ce am decis va respecta regulile Schengen", spaţiul fără frontiere din cadrul UE, din care face parte şi Danemarca, a precizat el.
"În ultimii ani, am asistat la creşterea criminalităţii transfrontaliere, iar măsurile de acum au rolul contracarării acestei probleme. Vom construi noi instalaţii la frontiera germano-daneză, cu noi echipamente electronice şi de identificare a numerelor de înmatriculare", au spus oficialii danezi.
Măsura va consta în controale la frontiera cu Germania, dar şi pe podul de la Oeresund, dintre Danemarca şi Suedia. "Este vorba despre o activitate vamală, cu scannere, pentru controlul vehiculelor care par suspecte. Alte state fac acest lucru. Nu este vorba despre controlarea paşapoartelor, nici de a închide frontierele", a explicat Soeren Pind.
Are voie?
În virtutea acordului Schengen, Danemarca nu poate reintroduce controalele clasice la frontiere. Dar poate, conform normelor europene, să mobilizeze în permanenţă vameşi la frontiere care să efectueze controale aleatorii asupra vehiculelor.
Îngrijorări în Europa
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat guvernele europene împotriva unor derive populiste şi "tentaţiei de a face p