Gestiunea imigraţiei în UE trece prin reforma Schengen. O reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de Interne dezbate la Bruxelles reforma Spaţiului Schengen şi gestiunea noilor fluxuri migratorii. Problema imigraţiei masive provenite din nordul Africii, imigraţie cu care se confruntă acum statele sudice ale UE a sfârşit prin a învenina relaţiile comunitare.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
În urma tensiunilor italo-franceze a urmat anunţul Danemarcei de reînfiinţare a controalelor la frontiere şi asta cu o zi înainte de reuniunea de la Bruxelles.
La această reuniune, provocată de Franţa şi de Italia, Comisia Europeană va face o serie de propuneri privind reforma Schengen şi gestiunea mai eficientă a imigraţiei.
Astfel, controale temporare la frontierele interne Schengen ar trebui să fie posibile doar în situaţii excepţionale.
Danemarca de exemplu nu s-ar afla acum într-o situaţie excepţională, dar acesta ar putea fi cazul Franţei, după ce 20 de mii de imigranţi tunisieni au primit în Italia vecină titluri de călătorie.
Comisia propune repatrierea imigranţilor ilegali, parteneriate cu ţările de origine şi adoptarea în fine a unei politici de azil a UE.
Posibilitatea de reintroducere a vizelor pentru cetăţenii unor ţări din Balcani este luată în calcul, după problemele avute în Belgia mai ales cu unii cetăţeni sârbi.
În tot acest context de reformă, referiri pot fi făcute şi la extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, extindere care nu a mai putut avea loc în luna martie.
În opinia Germaniei, reforma Schengen va facilita aderarea celor două, blocată în principal de Paris, care invocă probleme de securitate.
Franţa ar vrea însă ca România şi Bulgaria să întrunească de acum criteriile viitoarei reforme, ceea ce face infinit mai complicată aderarea lor, dacă nu chiar im